donderdag 1 maart 2018

De toekomst van de betuwe?

In mijn vorige post heb ik geprobeerd uit te leggen wat ons te wachten staat in het algemeen, vandaag ga ik proberen om een wat specifieker beeld van de toekomst te maken voor mijn woonplaats (Tiel) en mijn regio, de Betuwe.

Eerst wat inleidende informatie; Tiel is een stad met ongeveer 42.000 inwoners, was van oudsher een industriestad. Metaalverwerkende industrie, een (vlak)glasfabriek en de jamfabriek( Flipje).  Tegenwoordig is er minder maak-industrie en meer transport en logistiek. De Betuwe is een regio met veel fruitteelt. Traditioneel voornamelijk kersen, maar tegenwoordig wat meer appels en peren. De fruitteelt is voornamelijk export naar de rest van Nederland, maar ook naar onze Europese buren. Daarnaast zijn er natuurlijk andere bedrijven, waarvan sommige ondersteunende bedrijven voor de transport en logistiek, maar ook voor de fruitteelt. Bijvoorbeeld landbouwmachineleveranciers.

Wat kunnen we van de toekomst verwachten? Ik heb geen glazen bol, dus ik kan niks met honderd procent zekerheid zeggen. Of wel? De trends in het boek "The limits to Growth" zijn onmiskenbaar, alleen is het moeilijk om een precies jaartal of datum te geven. Dus, hou mij niet aan jaartallen die ik noem, het gaat om de trend.

Ergens tussen 2020 en 2030 bereikt wereldolieproductie zijn hoogtepunt en zal daarna (hopelijk) langzaam dalen. Hierdoor zal de olieprijs stijgen en alles gemaakt van, en met behulp van olie ook. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een financiële/economische crisis veroorzaken. De vraag is of deze lijkt op de crisis van 2008 of 1928. Dit zal niet goed zijn voor de werkgelegenheid.

Op de langere termijn betekent dit dat andere grondstoffen zoals staal en cement schaarser worden. Ook zal deze crisis problemen veroorzaken voor onze regering, omdat ze dit niet kunnen oplossen (ze hadden het misschien kunnen voorkomen, maar daarvoor is het nu al te laat). Uiteindelijk wordt dit een legitimiteitscrisis, dat wil zeggen dat het volk de regering niet meer erkent als zodanig. Uiteindelijk zal onze regering vallen of worden vervangen door een dictatuur, of Nederland valt uiteen. Dit zal waarschijnlijk plaatsvinden tussen 2040 en 2050.

Tot zover gaat dit over piekolie, maar we hebben nog een probleem; klimaatverandering. De gevolgen beginnen zich langzaam kenbaar te maken en ook hier is de trend verontrustend. Voor Nederland is dat voornamelijk de stijgende zeespiegel. De zeespiegel is al aan het stijgen met ongeveer 3a4 millimeter per jaar, en de stijging is ook nog eens aan het toenemen. Volgens sommige wetenschappers zal in 2100 de zeespiegel ongeveer anderhalf a twee meter zijn gestegen. Daarnaast nemen stormen toe in kracht en frequentie, waardoor onze deltawerken rond dit jaartal waarschijnlijk zullen falen met alle gevolgen van dien. Had er iemand een watersnoodramp besteld? 

Tiel ligt (nog) niet aan zee, maar wel langs de Waal, klimaatverandering zal ook de rivieren in Nederland en Europa beïnvloeden. Meer extreme waterstanden, zowel hoog als laag water. Zo rond het jaar 2100 hebben we waarschijnlijk niet langer de middelen om onze dijken te onderhouden of te repareren, tenzij we dit met de hand gaan doen. laag water lijkt minder erg dan hoog water maar kan heel slecht zijn voor de scheepvaart en de waterhuishouding van de rest van Nederland. 

Problemen genoeg, maar geen oplossingen, wat zijn de opties die overblijven? Zijn er opties? Daar wil ik het volgende week over hebben. Ik zou aan lezers van dit blog vragen om suggesties.

Batabylon de drijvende tuinen van de Betuwe.

 Het is lang geleden dat ik iets heb gepost hier, ik wist niet goed wat ik te vertellen had. Nu heb ik iets om over te schrijven, namelijk m...