dinsdag 30 januari 2018

Duurzaamheid, wat betekent dat precies?

Duurzaamheid is nog steeds een populair woord, duurzaam ondernemen, duurzaam bankieren enzovoort. Maar wat betekent het precies? In de letterlijke zin betekent duurzaam iets dat lang meegaat, maar duurzaamheid is breder en betekent ook, gemaakt van duurzame grondstoffen, gemaakt met duurzame energie en laag in energieverbruik en vervolgens, aan het einde milieuvriendelijk gerecycled. Dus wat wil het zeggen dat je een duurzame maatschappij wilt?

Fossiele brandstoffen zijn niet duurzaam( slecht voor het milieu, klimaat en mens en ze raken binnenkort op) Dus alles wat gemaakt wordt van of met fossiele brandstoffen en/of fossiele brandstoffen verbruikt zal verdwijnen of moeten aanpassen aan andere energiebronnen en grondstoffen. Bioplastic in plaats van petrochemisch plastic?, dat kan. Elektrische auto`s in plaats benzinemotors?, misschien. Elektrische vliegtuigen? zeer onwaarschijnlijk. Alles hangt af van energie, dat bepaalt nu en in de toekomst wat wij als maatschappij wel en niet kunnen doen en het ziet er naar uit dat we in de toekomst een veel kleiner energiebudget zullen hebben. Duurzame energie heeft andere eigenschappen dan fossiele energie en een daarvan is de densiteit van energie. Fossiele brandstoffen zijn heel geconcentreerde vormen van energie, een tank met benzine of diesel bevat meer energie dan een batterij of accu van hetzelfde volume. Daarnaast zijn veel vormen van duurzame energie afhankelijk van het weer. ( zonnepanelen produceren `s nachts niks en windturbines doen niks als het niet waait, of te hard)

Dus een transitie naar duurzame energie is maar een stap naar een duurzame maatschappij en is al moeilijk genoeg. Het is nog maar de vraag of we alle fossiele brandstoffen die we nu verbruiken kunnen vervangen door duurzame energie.

Een transitie naar een duurzame maatschappij is meer dan alleen energie, het betekent ook alle grondstoffen 100 procent recyclen en alle afval verminderen tot nul. Dan nog zijn we niet duurzaam bezig, want onze westerse levensstijl verbruikt meer energie en grondstoffen dan het wereldwijd gemiddelde. Dus om een eerlijk verdeelde, duurzame samenleving te maken, moeten wij in het westen ons energie en grondstofverbruik drastisch omlaag brengen.

Hoe ziet onze toekomst er uit? Minder energie, minder grondstoffen, minder afval, meer plaatselijk geproduceerde spullen, meer handgemaakte spullen, gemaakt van natuurlijke materialen. Minder transport, minder toerisme, minder producten van de andere kant van de wereld (koffie, thee,cacao, enz.) Minder technologie ( hightech vreet energie)  Zo kan ik nog een poosje doorgaan ,maar het idee is nu wel duidelijk. Onze westerse levensstijl loopt op zijn laatste benen, het is een kwestie van tijd en wat er voor in de plaats komt weet niemand zeker, ik ook niet. De toekomst die ik hier voorspel is vrij vaag, de details ontbreken vanwege onzekerheid. Een ding weet ik zeker, er zal veel veranderen goedschiks of kwaadschiks.

vrijdag 19 januari 2018

Waarom groene tovenarij?

De voornaamste reden dat ik dit blog gemaakt heb is omdat ik mij zorgen maak over de toekomst. Klimaatverandering en piek-olie zijn dilemma`s waarvoor geen oplossingen zijn, punt. Andere problemen (of dilemma`s ) zijn dingen als grondstoftekorten, economische ongelijkheid ( binnen landen, maar ook landen onderling), verlies van biodiversiteit, bodemerosie en politieke onmacht of onwil.

Onze beschaving is ook in hoge mate afhankelijk van fossiele brandstoffen en het verbruik neemt alleen maar toe in plaats van af. Om meer dan 2C temperatuurstijging te voorkomen, moet het gebruik van fossiele brandstoffen voor 2040 naar nul. Hoe we dit gaan doen is nog steeds onduidelijk. Duurzame energie (zon, wind ,hydro en biomassa) leveren alleen elektriciteit, dat niet ideaal is voor transport zoals vrachtauto`s en personenauto`s.

Daarnaast is het nog maar de vraag of olie voldoende beschikbaar is in de nabije toekomst. Het internationaal energie agentschap ( IEA ) is het VN-orgaan dat energievraagstukken analyseert en bijhoudt en hun voorspellingen over olie en andere fossiele zijn niet best. Volgens het IEA zal er na 2020,2021 een tekort aan olie zal zijn, afhankelijk van een aantal factoren zoals, prijs, produktiekosten en geologie. 

Al deze dingen wijzen erop dat onze huidige ( westerse,industriële) beschaving ten einde loopt. Een apocalyps? waarschijnlijk niet. De meeste beschavingen uit het verleden ( de Romeinen, de Azteken, de Khmer en vele anderen) zijn langzaam ten ondergegaan, afhankelijk van de grootte van hun imperium tussen de honderd en driehonderd jaar.

Dus nogmaals, waarom groene tovenarij? Dat is gebaseerd op een boek van John Michael Greer "Green wizardry"In dit boek staan strategieën om om te gaan met een beschaving in zijn ondergang. Voornamelijk gebaseerd op ideeën ontwikkeld in de jaren zeventig. De zogenaamde "appropriate technology". het bevat tips voor energiebesparing en andere dingen die mensen zelf kunnen doen op individueel, huishoudelijk en plaatselijk niveau. Ik ben zelf bezig om dit toe te passen in mijn eigen leven. Ik kan dit boek aan iedereen aanraden, je kunt het via de blog van JMG bestellen ( ecosophia, hij staat in mijn lijst met links) of voor mensen in Tiel en omgeving bij boekhandel Arentzen. Ondersteun je plaatselijke, onafhankelijke boekwinkel!

Nu weet je waar de naam van dit blog vandaan komt en waarom ik deze heb gekozen. Volgende week ga ik vertellen wat ik tot nu toe gedaan heb om mijn impact op het milieu te verminderen .

maandag 8 januari 2018

Hallo, welkom op mijn blog. Mijn naam is Wilco Bokken en dit is de eerste post op mijn eerste blog. Deze blog wil ik gebruiken om mijn ideeën over duurzaamheid, milieu en aanverwante zaken te publiceren. De naam "groene tovenaar" is geïnspireerd op het boek Green wizardry van John Michael Greer.
 
Ik ben een grote fan van John Michael Greer en veel van mijn ideeën komen van hem. Greer schrijft vooral over dezelfde dingen vanuit een Amerikaans perspectief. Aangezien ik in Nederland woon, wil ik zijn ideeën en visie vertalen naar een Nederlands/Europese vorm. Ik ga niet al zijn essays een op een vertalen, maar meer van; wat betekent dit voor Nederland en Europa.

De rode draad van dit blog is de ondergang van de westerse beschaving zoals wij die nu kennen. Klimaatverandering en piek-olie zullen daarvoor zorgen. Andere factoren tellen ook mee, maar daar kom ik nog op terug, bijv. in een volgende post.

Ik ga uit van een langzame ondergang, geen apocalyptische crash. Dat wil zeggen een proces dat misschien honderd jaar of langer duurt. In deze tijd zullen Nederland en Europa langzaamaan steeds armer worden, zal het energie en grondstoffen verbruik verminderen en zal ook de bevolking afnemen. Klimaatverandering zal ook zijn tol eisen in de vorm van stijgende zeespiegels, mislukte oogsten en andere rampen. Dit alles is al voorspeld in het boek "The limits to growth" uit 1974.

Zowel piek-olie als klimaatverandering zijn dillema`s geen problemen. Een probleem heeft een (of meerdere) oplossingen een dillema niet. Een dillema kun je niet voorkomen of oplossen, alleen op voorbereiden en accepteren. Om klimaatverandering tegen te houden is het al te laat, het klimaat is al aan het veranderen en het akkoord van Parijs is een wassen neus. ( de landen die meedoen verminderen slechts hun co2-uitstoot, ze stoppen niet met het gebruiken van fossiele brandstoffen)

Piek-olie is een dillema waarvan de meeste mensen (in Nederland) niet eens op de hoogte van zijn. In 2008 stond de olieprijs op een recordhoogte en begon men na te denken over piek-olie, toen kwam schalie-olie en de financiële crisis, de olieprijs daalde en piek-olie als dillema verdween. Ondertussen is gebleken dat schalie-olie nauwelijks economisch rendabel is vanwege de hoge productiekosten. Daarnaast zit schalie-olie waarschijnlijk tegen zijn eigen productiepiek aan en zal dus geen oplossing zijn.

De toekomst zal zeer "interessant" worden in de zin van de oude Chinese vloek: Dat je interessante mag beleven. Volgende week ga ik iets dieper in op de dillema`s van onze tijd.

Batabylon de drijvende tuinen van de Betuwe.

 Het is lang geleden dat ik iets heb gepost hier, ik wist niet goed wat ik te vertellen had. Nu heb ik iets om over te schrijven, namelijk m...