maandag 8 januari 2018

Hallo, welkom op mijn blog. Mijn naam is Wilco Bokken en dit is de eerste post op mijn eerste blog. Deze blog wil ik gebruiken om mijn ideeën over duurzaamheid, milieu en aanverwante zaken te publiceren. De naam "groene tovenaar" is geïnspireerd op het boek Green wizardry van John Michael Greer.
 
Ik ben een grote fan van John Michael Greer en veel van mijn ideeën komen van hem. Greer schrijft vooral over dezelfde dingen vanuit een Amerikaans perspectief. Aangezien ik in Nederland woon, wil ik zijn ideeën en visie vertalen naar een Nederlands/Europese vorm. Ik ga niet al zijn essays een op een vertalen, maar meer van; wat betekent dit voor Nederland en Europa.

De rode draad van dit blog is de ondergang van de westerse beschaving zoals wij die nu kennen. Klimaatverandering en piek-olie zullen daarvoor zorgen. Andere factoren tellen ook mee, maar daar kom ik nog op terug, bijv. in een volgende post.

Ik ga uit van een langzame ondergang, geen apocalyptische crash. Dat wil zeggen een proces dat misschien honderd jaar of langer duurt. In deze tijd zullen Nederland en Europa langzaamaan steeds armer worden, zal het energie en grondstoffen verbruik verminderen en zal ook de bevolking afnemen. Klimaatverandering zal ook zijn tol eisen in de vorm van stijgende zeespiegels, mislukte oogsten en andere rampen. Dit alles is al voorspeld in het boek "The limits to growth" uit 1974.

Zowel piek-olie als klimaatverandering zijn dillema`s geen problemen. Een probleem heeft een (of meerdere) oplossingen een dillema niet. Een dillema kun je niet voorkomen of oplossen, alleen op voorbereiden en accepteren. Om klimaatverandering tegen te houden is het al te laat, het klimaat is al aan het veranderen en het akkoord van Parijs is een wassen neus. ( de landen die meedoen verminderen slechts hun co2-uitstoot, ze stoppen niet met het gebruiken van fossiele brandstoffen)

Piek-olie is een dillema waarvan de meeste mensen (in Nederland) niet eens op de hoogte van zijn. In 2008 stond de olieprijs op een recordhoogte en begon men na te denken over piek-olie, toen kwam schalie-olie en de financiële crisis, de olieprijs daalde en piek-olie als dillema verdween. Ondertussen is gebleken dat schalie-olie nauwelijks economisch rendabel is vanwege de hoge productiekosten. Daarnaast zit schalie-olie waarschijnlijk tegen zijn eigen productiepiek aan en zal dus geen oplossing zijn.

De toekomst zal zeer "interessant" worden in de zin van de oude Chinese vloek: Dat je interessante mag beleven. Volgende week ga ik iets dieper in op de dillema`s van onze tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Batabylon de drijvende tuinen van de Betuwe.

 Het is lang geleden dat ik iets heb gepost hier, ik wist niet goed wat ik te vertellen had. Nu heb ik iets om over te schrijven, namelijk m...